Vi har nylig avholdt en workshop med ulike fylkeskommuner, kommuner og museer som arbeider med dokumentasjon og registrering av tekniske og industrielle kulturminner. Målet med workshopet var erfaringsutveksling om temaet dokumentasjon og utfordringer knyttet til arkivmessig bevaring av vannkraftens kulturminner.
Program:
Britiske standarder og eksempler på dokumentasjon av tekniske og industrielle kulturminner – Tom Davies, arkeolog.tom-davies-september-22
Dokumentasjon av kulturminner i vassdrags- og energisektoren – presentasjon av prosjektet og arbeidet med piloter. – Christine Snekkenes, NVE.siste-presentasjon-dokiver-22-09-2016
Problemstillinger og erfaringer med digital registrering av kulturminner i felt – Ingvild Tjønneland, Buskerud fylkeskommune. nve-2016-digital-registrering-av-kulturminner-ingvild
Lunsj
Workshop og diskusjon – med utgangspunkt i fylkeskommunenes erfaringer og planer for NVEs prosjekt.
Oppsummering:
Med utgangspunkt i et sett med spørsmål ble gruppen på 14 deltagere delt i to. Gruppene skulle blant annet diskutere hva ulike nivåer for dokumentasjon burde inneholde, hvilke virkemidler som trengtes til de ulike nivåene. Vi tok utgangspunkt i nivåene som er beskrevet i Historic England for å ha et felles utgangspunkt.
Viktige punkter i dokumentasjon av kulturminner:
- systematikk når man fotograferer
- Gode forundersøkelser
- Vise objektet i terrenget + alle tilhørende elementer
- Det immaterielle er god kilde til kunnskap
- Institusjoner som jobber med historie, som f eks arkiver og museer kan dra dokumentasjonen videre og være gode formidlingsskapere. Det burde være nært samarbeid mellom fylkeskommuner og museer.
- Beskrivelser av det som blir tatt bilde av er essensielt for å vite hva man ser på, spesielt når det gjelder maskineri. Registrering burde foregå sammen med en ingeniør/ en som kjenner anlegget godt.
Det ble nevnt at pilotene som skal gjennomføres i prosjektet kan være utgangspunktet for en senere workshop der vi går gjennom utførelsen av dokumentasjonen. NVE ønsker å arrangere et nytt seminar neste år.


Riksantikvarens database for kulturminner Askeladden ble diskutert. NVE har vært i dialog med Riksantikvaren om å tilpasse kategorier og kart til våre typer kulturminner: langstrakte ledninger, store damanlegg, komplekse anlegg med flere tilhørende elementer. DOKIVER-prosjektet kommer til å knytte det digitale registreringsskjemaet opp mot strukturen til Askeladden. Begrepsbruken til vår sektor er imidlertid mangelfull for øyeblikket. Det er likevel enighet om at et felles nasjonalt system er det beste for gjenfinning av informasjon.
Metoder:
Det ble diskutert rundt fotogrammetri og laserskanning som DOKIVER skal teste ut i noen piloter. Flere eksempler utarbeidet av Telemark fylkeskommune, til fotogrammetriprosjekter med 3D-modeller av kulturminner, ble nevnt:https://sketchfab.com/sindrearn