Fotogrammetri og 3D-modeller av Longerak kraftstasjon og dam

longerakmodell

I våre piloter tester vi blant annet ut bruk av fotogrammetri som metode for dokumentasjon og formidling. Ved å ta overlappende bilder av et objekt (vi har brukt minst 60 % overlapp), er det med riktig programvare mulig å regne ut tredimensjonale koordinater for alle punktene i bildene, og få en punktsky av objektet. Punktskyen danner grunnlag for oppmåling, plan- og fasadetegninger, samt formidlingsvennlige 3D-modeller (TIN) med tekstur og farge fra bildene.  Bildene våre er geotagget, og punktskyen blir dermed georeferert. Metoden er tidsbesparende i felt, dammen ble for eksempel dokumentert på tre timer, men krever en del tid til etterarbeid.

Dette er en første test av 3D-modeller av Longerak kraftstasjon og dam som Dag Endre Opedal fra NVIM har utarbeidet. Modellene er laget i Capturing Reality og lastet opp i Sketchfab, hvor man kan legge til informasjon, publisere og fritt dele modellene.

Modellen av Longerak kraftstasjon er satt sammen av 842 bilder; 240 fra drone (12 MP) og resten fra bakkenivå.  Bildene tas i mest mulig sammenhengende serier i forskjellige høyder og avstander for at de skal kunne settes sammen til en modell. Dette er en versjon med lav oppløsning, som skal fungere på de fleste mobiler.

 

Dammen er satt sammen av 356 bilder, også her en kombinasjon av drone og bakkebilder. Her ser man imidlertid at modellen har problemer med å gjengi vannflater. Mange store trær rundt dammen har også gjort det vanskelig å ta bildene med regelmessige avstander og i sammenhengende serier, noe som forvansker prosessen med å «sy sammen» bildene i modellen.

 

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s